6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış olan aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.
Kurucu Kurum Yönetim Kurulu Üyesi

Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN



Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden de 1962 yılında mezun olan Yılmaz Büyükerşen, 1966 yılında doktorasını tamamladı, 1968 yılında doçent oldu. Aynı yıl akademi Başkan Yardımcılığına getirildi. 1973 yılında profesör oldu. 1976 yılında Eskişehir İktisadi ve İdari İlimler Akademisi Başkanlığına seçildi.

Prof.Dr.Yılmaz BÜYÜKERŞEN’in 1971’de, üniversite kontenjanları dışında kalan gençlere Yüksek Öğretimde imkân ve fırsat eşitliği sağlamak için, İletişim Teknolojisinin eğitimde kullanılmasına ve Uzaktan Öğretim ile buna ilişkin yöntemlerin, Açıköğretim Modeli 1982’de ülke çapında ve Batı Avrupa’nın 6 ülkesi (AlmanyaAvusturyaBelçikaHollandaFransa) ile Kuzey Kıbrıs‘taki Türkler için uygulamaya konuldu.

1982 yılında Anadolu Üniversitesi rektörlüğüne getirildi. Bu görevinin yanı sıra, “Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulu” üyeliği ve kurulun Başkanlığını yaptı. 1992 yılında yapılan Rektörlük aday adayı seçiminde en yüksek oyu alması sonucu tekrar Cumhurbaşkanı tarafından Rektörlüğe atanan Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN Rektörlükten ayrıldıktan sonra, Anadolu Üniversitesi Uzaktan Öğretim Anabilim Dalı Başkanlığının yanı sıra İletişim Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü görevinde de bulundu.

Çeşitli gazetelerde muhabirlik, yazarlık, karikatüristlik ve yazı işleri müdürlüğü yaptı. Öğrenci arkadaşları ile birlikte kan bankasına kan satarak elde edilen sermaye ile 1963 yılında Oda tiyatrosunun ve onu takiben 1966 yılında Belediye tiyatrosunun kuruluşunu sağladı.

Türkiye’nin ilk Sinema ve Televizyon Okulu’nun kuruluşunu Eskişehir’de gerçekleştirdi.

Akademi Başkanlığı sırasında, öğrencilerin kültürel donanımları için kurduğu atölye, stüdyo ve klüplerde, heykel, grafik, resim, müzik, folklor, film ve fotoğraf çalışmalarına bizzat katılan ve yöneten Yılmaz BÜYÜKERŞEN, 1970’li yıllarda Türkiye’nin diploma veren ilk “Sinema ve Televizyon Yüksek Okulu’nun kuruluşunu da yine Eskişehir’de gerçekleştirdi.

Yılmaz Büyükerşen, kurucuları arasında yer aldığı “Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı”nın 4 yıl süreyle Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmış olup, bütün Türkiye’de “Çağdaş Halkevleri ve Köy Enstitüleri Modeli” diye nitelendirilen “Eğitim Parkları” ve “Semt Eğitim Birimleri”nin kuruluş çalışmalarını sürdürmüştür.

Eskişehir Belediye başkanlığını da halen sürdürmekte olan Büyükerşen, Eskişehir için verdiği büyük hizmetlerin yanında Haller Gençlik Merkezini, 6 ayrı sahnede hizmet veren Şehir Tiyatrolarını, Belediye Senfoni Orkestrasını kurup, Opera ve Tiyatro Binalarını yapmıştır. Üniversite kampüsünün peyzaj mimarisini heykel sanatı ile uğraşmaktadır. Anıtkabir’de, birçok tesiste ve ilde kendi yaptığı Atatürk heykelleri BÜYÜKERŞEN’in imzasını taşımaktadır. BÜYÜKERŞEN, Türkiye’de “balmumu mumya heykel” yapımında tek isim olup, Londra‘daki Madam Tussaud müzesine yeniden yaptırılan Atatürk Heykelinin yapım çalışmalarına da katılmıştır.

19 Mayıs 2013 tarihinde kendi adını taşıyan Türkiye’nin ilk balmumu heykel müzesini açmıştır.

Yılmaz Büyükerşen, Seyhan Büyükerşen ile evli ve iki kız çocuk babasıdır.